İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü 2. Siber Güvenlik Bayrağı Yakala (CTF - Capture The Flag ) Yarışması

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’nın ev sahipliği yaptığı bu yıl ikincisi düzenlenen liseler ve ortaokullar arası Siber Güvenlik Bayrağı Yakala (Capture The Flag) yarışması İstanbul Üniversitesi Siber Güvenlik Topluluğu’nun (iucyber) katkılarıyla Prof. Dr. Turgay ATASÜ Kapalı Spor Salonu’nda yapılacaktır.

Siber güvenlik; bilgisayarları ve sunucuları, mobil cihazları, elektronik sistemleri, ağları ve verileri kötü amaçlı saldırılardan koruma uygulamasıdır. Bilgi teknolojisi güvenliği veya elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinir.

Son dönemde tüm dünyada olduğu gibi, ülkemize karşı yapılan siber saldırılarda da artışlar yaşanmaktadır. Bu saldırılara karşı koyabilmek, saldırganların saldırı metodolojilerini anlamak, bu konuda uygulamalar yapmak ve saldırılara karşı koyabilecek yetenek ve kabiliyetlerin sayısını artırmak ile mümkün olabilecektir.

Gençlerimizin ilgisini bu alana çekmek ve siber saldırılarla mücadele edebilecek insan kaynağı geliştirmek amacıyla Siber Güvenlik Bayrağı Yakala (Capture The Flag) Yarışması düzenlenecektir.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa bilgisayar mühendisliği siber güvenlik ana bilim dalı öğretim elemanları ve siber güvenlik topluluğu öğrencileri tarafından yoğun çalışmalar sonucu kriptoloji, forensics, reverse ve web gibi konular üzerinden hazırlanan soruların yarışmacılar tarafından çözülmesi beklenmektedir.

Yarışma, İstanbul genelinde liseler ve ortaokullardan öğrencilerin katılımlarıyla gerçekleşecektir. Öğrencilerin üçer kişilik gruplar halinde online olarak başvuru yapmaları gerekmektedir. (Kayıt Web Adresi: https://istanbul.meb.gov.tr/yegitek ) Kayıt aşamasında ön eleme soruları sorulacaktır.

• Yarışma 30 takım ile sınırlı olup, müracaatları değerlendirilen ve kabul edilenler etkinliğe katılabilecektir.
  • Yarışmada dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verilecektir.
  • Ayrıca her yarışmacıya, yarışma esnasında baskılı tişört hediye edilecektir.
  • Bilgi birikimini, deneyimini ve heyecanını yüksek hisseden ortaokul veya lise çağındaki tüm öğrenciler etkinliğe katılabilir.

Yarışma Takvimi

·        Son Başvuru Tarihi          : 19 Nisan 2019

·        Takımların İlanı                : 24 Nisan 2019

·        Yarışma Tarihi                  : 30 Nisan 2019

Yarışma kategorileri

Kriptoloji: Çeşitli kriptoloji yöntemlerini kullanarak hazırlanmış soruların kripto analiz ve kaba kuvvet saldırıları gibi yöntemlerle kırılması sonrasında bayrağın elde edildiği yarışma kategorisidir.

Forensics: Dosya formatı analizi, stenografi, hafıza dökümü analizi gibi uygulamalardan sonra bayrağın elde edildiği yarışma kategorisidir.

Reverse: Yarışmacılara verilen uygulamaların tersine mühendislik yöntemleri ile kaynak kodlarına ulaşmaları ve kodun analizi ile bayrağın bulunması beklenen yarışma kategorisidir.

Web: Web yazılımlarında bulunan güvenlik zafiyetlerinin bulunması, bulunan zafiyetler üzerinden bayrağın elde edildiği yarışma kategorisidir.

Network: Network hareketlerinin incelenmesi sonucunda elde edilen bilgiler ile bayrağa ulaşılması beklenen yarışma kategorisidir.

·        09.30-10.00 Kayıt

·        10.00-10.30 Açılış Konuşmaları

·        10.30-15.30 Yarışma

·        15.30-16.00 Dereceye Girenlerin Belirlenmesi

·        16.00-17.00 Ödül Töreni

Siber Güvenlik Bayrağı Yakala (Capture The Flag) Yarışması Yönergesi

1. Bu yarışmaya katılım ücretsizdir.
  2. Yarışmaya üçer kişilik takımlar halinde katılım yapılması gerekmektedir. Üçten daha az veya daha çok sayıda üyesi olan takımlar yarışmaya dahil edilmez.
  3. Yarışmacıya uygun masa, elektrik ve internet bağlantısı sağlanır.
  4. Katılan her yarışmacı kayıt yaptırmak zorundadır. Kayıt yaptıran kişiler bilgilerin doğruluğunu önceden kabul eder. Yanlış bilgi verildiği tespit edildiği takdirde yarışmacı ve takımı yarışmadan elenir. Takım dereceye girmiş olsa dahi derece ödülleri geri alınır.
  5. Yarışmaya katılacak her takım için en az bir danışman öğretmen olması gerekmektedir.
  6. Yarışma ortaokul ve lise öğrencilerine yöneliktir.
  7. Yarışmaya belirlenen yarışmacı sayısından fazla başvuru yapılırsa, müracaat eden takımlar arasında ön eleme yapılır. Bu ön eleme online, yazılı veya sözlü olarak yapılabilir.
  8. Yarışmacılar yarışmada kendi bilgisayarlarını getirecektir.
  9. Yarışmaya katılacak takımların belirtilen saatte ve yerde hazır olmaları gerekmektedir. Geciken takımlar yarışmaya alınmaz. Gecikmelerden takımlar kendileri sorumludur.
  10. Yarışma belirlenen saatler arasında, belirlenen kurallar ile yapılır.

11. Yarışmada dereceye giren takımlara belirtilen ödüller verilir. Ödül takım üyeleri arasında eşit olarak paylaştırılır. Ödülün takım üyeleri arasında eşit dağıtımından danışman öğretmen ve okul idaresi sorumludur.
  12. Yarışmacılara ulaşım desteği verilmez. Yarışmacılar kendi masraflarını kendileri karşılar.
  13. Yarışmacıya, yarışma tişörtü hediye edilir.
  14. Yarışmacı yarışma süresince, verilen yaka kartını kullanmak zorundadır.
  15. Yeterli başvuru olmaması ve benzeri durumlarda yürütme kurulunun yarışmayı iptal etme yetkisi vardır.
  16. Yürütme kurulu bu yönerge maddelerinde yarışma gününe kadar değişiklik yapma hakkını saklı tutar.
  17. İş bu yönerge, Yürütme Kurulu tarafından yürütülür.

Yaklaşan Etkinlikler

yarışma patent